Traditia romaneasca pe scena internationala a modei
Acum cativa ani, Tom Ford prezenta la London Fashion Week si in revista Vogue o tinuta a carei bluza era de fapt o ie, ce parea luata direct din lazile de zestre din Salistea Sibiului. Paradoxal, obiectul in cauza parea de-acasa, ca si cand cea care o purta ar fi fost de pe la noi, chiar daca restul tinutei era o interpretare mai distantata de traditia noastra. Era frapanta si incredibil de reala.
Desi ia lui Yves Saint Laurent pe podiumul parizian in 1981 reprezenta pentru mine simbolul unui maxim de atentie acordata de lumea modei vesmintelor traditionale romanesti, momentul Tom Ford a fost acela care m-a convins ca valorile noastre nu sunt doar ale noastre, ci fac parte dintre cele pe care Umanitatea le recunoaste ca fundamentale pentru sine.
Am descoperit foarte repede ca un val puternic de culturala romaneasca traditionala infuzeaza cu vigoare moda elitista si redefineste formele si conceptele designului directional. Fiecare an aduce tot mai multe viziuni si interpretari ale formelor, culorilor, structurilor, dar mai ales ale atitudinii vestimentare romanesti. Vedeta pare sa fie Ia, dar in realitate, ea este doar elementul in jurul caruia graviteaza forme materiale ale valorilor exprimate. Iar toate acestea la un loc, recreaza continuu povestea unei lumi aparte, incarcata de raspunsuri la deruta mileniului.
Designul de moda este una dintre cele mai atipice forme de creatie, inovatie si prognoza, intr-o permanenta “negociere” cu trecutul si noile curente culturale. Moda trebuie sa “simta” emergenta noilor paradigme, sa structureze si sa exprime informatia care abia se contureaza in semne si simboluri care nu au istorie, in limbaje ce nu exista inca. Vesmintele sunt scriitura unui tip de comunicare aparte, un model de “informal media”, nu citit, ci “aspirat” de toata lumea, direct cu parasimturile, “neformatate” dupa clisee socio-educationale, ci conectate fara echivoc la cunoasterea superioara.
Tablourile lui Matisse cu ia românească aveau să-l inspire patruzeci de ani mai târziu pe creatorul de modă Yves Saint Laurent, acesta dedicând iei colecţia sa de toamnă-iarnă haute couture 1981, prezentată la Paris.
Didier Grumbach, decan la Institutul Francez de Modă, a vorbit astfel despre acea colecţie a lui Saint Laurent: „A fost, în mod clar, o poveste de dragoste. Când a decis să facă o colecţie „românească”, a fost cu totul neaşteptat. La vremea aceea locuia în Marrakesh, dar a fost oricum o dorinţă reală. S-a inspirat din ceva ce îi plăcea extrem de mult.”
Acea colecţie de haine din 1981 a fost expusă ulterior în numeroase muzee din lume.
În 2009, la un an de la moartea lui Yves Saint Laurent, colecţia a ajuns şi la Bucureşti pentru două luni (28 mai 2009 – 26 iulie 2009).
Tom Ford a fost cel care a reinterpretat ia din zona Sibiului, cu broderiile sale negre specifice zonei, fiind totodata creatorul iei purtate de Adele pe coperta revistei Vogue.
O alta creatoare de moda, Isabelle de Hillerin a surprins lumea modei cu noua sa colectie speciala, care are ca tema readucerea porturilor traditionale din Europa de Est in moda actuala. Pentru creatiile sale, aceasta a folosit ii moldovenesti reconditionate, vizitand chiar Romania si intalnindu-se cu femei care coseau manual fiecare ornament sau broderie. Isabelle a declarat pentru revista Vogue Germania ca societatea moderna si viteza in care traim distrug radacinile propriei culturi, iar creatiile sale sunt de fapt un raspuns rebel la stilul mult prea modern de viata al multora dintre noi.
Philipe Guilet este designer-ul francez care a semnat colectia haut-couture, in septembrie 2011, colectie totalmente inspirata din frumusetea portului romanesc, realizata cu ajutorul artizanilor si artistilor romani. Acesta a calatorit prin Romania timp de patru ani, cunoscand oameni diferiti, dar si cultura si istoria Romaniei.
Printre alti creatori de moda care au realizat colectii in jurul acesteia se numara: Jean Paul Gautier, Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Dries Van Note, Givency, Valentino, Alexander McQueen, Carollina Herrera, Chloe, Maison Martin Margiela, Rick Owens, Altzurra, BCBG Max Azira..
Ioana Sanda Avram