top of page

CUCUTENI

 

 Cultura Cucuteni

 

Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia (în engleză Cucuteni-Trypillian culture și ucraineană Трипільська культура), una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord- estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia și se caracteriza printr- o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată.
Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni și o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni.
Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. S-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.
Populația aparținând culturii Cucuteni avea o organizare protourbană, cu locuințe mari, cu vetre interioare. Aveau ca ocupație vânătoarea, agricultura și meșteșuguri casnice, cum ar fi: țesut, olărit, confecționare de unelte.
În locuințele ce fac parte din cultura Cucuteni au fost întâlnite câteva cazuri unde, în podeaua locuințelor, au fost descoperite oase umane, o posibilă mărturie a faptului că oamenii se îngropau la temelia caselor, în mod ritualic. Acest lucru pare să fie susținut și de lipsa necropolelor.
Specialiștii vorbesc despre un cult al zeiței-mamă, dovadă fiind statuetele antropomorfe descoperite. Populația Cucuteni practica și diferite culte solare evidențiate mai ales prin pictură.
Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul, cu unele variații în funcție de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.

Wikipedia

 

Cucuteni, o civilizație mai veche decât Mesopotamia, aproape uitată, în loc să devină brand de țară

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cucuteni

 

 

Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale preistoriei, cu o vechime mai mare decât cea mesopotamiană, a lăsat în urmă vestigii impresionante, care ar putea fi scoase la lumină în peste 1.800 de situri arheologice din România. Impresionează, de asemenea, misterioasa dispariție a acestei civilizații. Din cele peste 4.000 de așezări descoperite, 90% au fost distruse de foc. Specialiștii nu pot stabili dacă a fost un cataclism sau o incendiere intenționată și nici motivul care a dus la această extincție. În prezent, paza obiectivelor nu este asigurată, existând riscul vandalizării. Căutătorii de comori vor distruge sit-urile, în căutarea de artefacte pe care să le vândă pe piața neagră.

Interesul este justificat. Muzeul Vaticanului, dar și Muzeul de Artă din New York, sunt interesate de expoziții permanente cu ceramică de Cucuteni. Din păcate, nu există fonduri pentru arheologi. Expoziția ”Cultura Cucuteni - valori regăsite ale preistoriei europene”, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului la Muzeul Municipiului București, a avut peste 50.000 de vizitatori, într-o lună, mai mult decât are muzeul într-un an.

Ceramica de Cucuteni ar putea deveni brand de țară

Vasele de Cucuteni și figurinele de ceramică pictată, splendid decorate, mai vechi decât piramidele, ar putea deveni un brand național, crede dr. Romeo Dumitrescu, un român care s-a întors din Canada pentru a finanța cercetări în domeniu. O fundație condusă de dr. Dumitrescu a strâns peste 1 milion de dolari, cu care a reușit să scoată la lumină câteva din cele mai importante vestigii ale epocii Cucuteni. Acestea au fost donate Muzeului de Istorie a Moldovei, din Iași. La Muzeul Vaticanului, expoziția cu artefacte aparținând perioadei Cucuteni a avut un mare succes, fiind solicitată o astfel de expoziție permanentă. Dacă s-ar face efortul de a cerceta perioada Cucuteni și de a scoate la lumină cât mai multe vestigii, ar câștiga nu doar știința, ci și turismul, crede dr. Dumitrescu. ”Există un mare interes pentru epoca neolitică, pentru preistorie, ne-a declarat dr. Dumitrescu. Deja, Egiptul sau Grecia sunt cunoscute, au ieșit, ca să spun așa, din modă. Cred că am putea să atragem atenția cu această cultură unică, mult mai veche decât cea mediteraneană. Am auzit că a fost un proiect, ca o statuetă de Cucuteni să devină imaginea brandului turistic, nu știu de ce s- a renunțat la el. Eu m-am bucurat că un lanț de magazine a folosit un model de pe ceramica de Cucuteni ca logo al unei campanii promoționale- Gusturi românești”.

Cu jumătate de mileniu mai veche decât cultura mesopotamiană

Civilizația Cucuteni-Tripolie, răspândită din sud-estul Transilvaniei, în Moldova (incluzând teritoriul de astăzi al Republicii Moldova) și în vestul Ucrainei, până la Nipru, s-a extins, în perioada sa de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 350.000 Kmp. Numele său a fost dat de descoperirile făcute în anii 1884 și 1893 în localitățile Cucuteni din județul Iași și Tripolie, lângă Kiev, Ucraina.

Durata de evoluție a civilizației Cucuteni cuprinde aproximativ două milenii, începând cu anii 4600/4500 până în jurul datei de 2750 î.e.n, interval temporal aparținând epocii neolitice. Organizarea socială și structura comunităților sunt foarte avansate pentru acea perioadă.

Este una dintre cele mai spectaculoase civilizații cu ceramică pictată ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic al formelor și decorului pictat sau incizat pe vase și statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei și a metalelor (cupru și aur), cât și datorită întrebărilor pe care le ridică, multe încă fără răspuns.

 

Unde sunt morții comunităților tip Cucuteni?

Mai presus de toate rămâne marea enigmă: ce făceau oamenii comunitățiilor Cucuteni cu morții lor? Este greu de explicat de ce în cadrul săpăturilor nu s-a descoperit încă nici o necropolă, ci doar câteva înmormântări izolate, având mai curând un caracter de cult. Istoricii cred că în cultura Cucuteni oamenii își ardeau rudele moarte în propriile case.

 

Splendidele vase ceramice găsite astăzi ar putea fi vase în care se păstra cenușa rudelor, în familie.

Piesele aflate în expozitia din București fac parte din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei din Iași, colecție care include materiale de referință provenite din cercetarile arheologice desfășurate în așezările de la Cucuteni-Cetatuie, Ruginoasa-Dealul Draghici, Scanteia-Dealul Bodesti, Valea Lupului-Fabrica de Antibiotice, Iasi-Sf. Nicolae Domnesc (jud. Iasi), Trusesti-Tuguieta (jud. Botosani), precum și unele piese provenite din stațiunile Pocreaca-Cetățuia, Cucuteni-Dâmbu Morii, Buznea-Siliște (jud. Iași) și Corlățeni (jud. Botoșani). 

Ceramina Traditionala

Figurine Feminine

Diverse

Vadastra

Cultura Vădastra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vădastra este un sat din Romanaţi (actualul judeţ Olt), în Câmpia de Sud, al cărui nume este cunoscut datorită culturii arheologice care i-a dat numele – Cultura Vădastra, ce datează din neolitic.
Numele localităţii a ieşit din anonimat, după 1871, odată cu efectuarea primelor săpături arheologice şi cu publicarea descoperirilor prilejuite de acestea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vădastra a fost locuită în preistorie, în paleoliticul superior, în neolitic, în perioada de trecere spre epoca bronzului şi în epoca fierului. Există urme de locuire atât din timpul geto-dacilor, cât şi din perioada romană.
Ceramica este de cea mai mare importanţă în rândul izvoarelor arheologice, pentru a caracteriza o cultură, o aşezare, nivelul de civilizaţie, la un moment dat. La Vădastra, ceramica este în cantitate mare şi predominant în stare fragmentară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cojocul şi ceramica de Vădastra se constituie în adevărate mărturii ale păstrării modului de viaţă al societăţii tradiţionale, comunităţi preponderent agricole şi practicante ale unor meşteşuguri casnice. Există, în acest sens, argumente care susţin că elementele de decor de pe ceramica şi cojocul de Vădastra sunt contemporane culturii Vădastra, adică aproximativ 6000 de ani.

Olarii culturii Vădastra au lăsat cele mai desăvârşite complexe de ceramică excizată şi încrustată masiv cu substanţă albă, constituindu-se, alături de cultura Cucuteni, în cea mai înaltă expresie a artei decorative a ceramicii din tot neoliticul european.

Sursa: Cojocul şi ceramica de Vădastra – Dumitru Liceanu şi Ionel Cococi

Hamangia

Cultura Hamangia

 

Cultura Hamangia este o cultură neolitică din mileniul IV-II î.Hr., care a fost denumită astfel după vechiul sat Hamangia din comuna Istria, Dobrogea, astăzi satul Baia, jud Tulcea.

Această cultură s-a dezvoltat pe teritoriul de astăzi al României și într-o fază târzie pe teritoriul Bulgariei (în zona Varna și Burgas) și sporadic la NE de Dunăre.

Cultura Hamangia este pusă în legătură cu o populație venită din Anatolia.

Hamangia este cea mai veche cultură neolitică din Dobrogea. Ea a cunoscut o lungă perioadă de înflorire, care s-a prelungit până la nașterea variantei pontice a culturii Gumelnița, influențând-o și pe aceasta. Fazele timpurii ale culturii Hamangia au fost sincronizate de arheologi cu evoluția culturilor Criș și Boian.

 

Fazele Culturii Hamangia

Apărută pe teritoriul Dobrogei, această cultură de origine est-mediteraneană evoluează pe parcursul celei de a doua jumătăți a mileniului al V-lea î.Hr și începutul mileniului următor. Ea se subdivide în mai multe faze:

• cea mai veche faza de manifestare a culturii Hamangia a fost denumita Medgidia , aceasta a fost contemporană cu fazele evoluate ale culturii Dudești

• faza mijlocie a culturii Hamangia este denumită Golovița și este contemporană cu faza Bolintineanu a culturii Boian

• urmează fazele eneoliticului târziu, precum Ceamurlia și Mangalia.

 

Așezările

Așezările nefortificate și dispersate erau plasate pe terase joase, în vecinătatea unor cursuri de apă, mai rar și în grote (Grura Dobrogei). Locuințele sunt de tip bordei și doar foarte rar de suprafață.

 

Unelte

Dintre unelte remarcăm topoarele de piatră dură, cioplite, șlefuite, de forma trapezoidală, cu secțiune rectangulară sau biconvexă. Pe lângă acestea sunt prezente și numeroase unelte din silex, unele dintre acestea mai păstrează o puternică influență mezolitică. Uneltele din corn și os sunt foarte rare.

 

Metalurgia

Prelucrarea metalelor nu ocupă un loc important în această cultură, purtătorii acestei culturi cunoșteau prelucrarea aramei, dar investigațiile arheologice au scos la lumină puține obiecte aparținând culturii Hamangia din aramă, și un număr foarte mic de unelte. Se remarcă totuși pentru această cultură brățările de la Agigea.

 

Ceramica

Ceramica este caracteristică culturii Hamangia. Majoritatea vaselor aparținând acestei culturi sunt realizate din pastă (lut) amestecat cu scoică pisată sau nisip fin. Specialiștii delimitează chiar două etape ale culturii Hamangia:

• I prima este reprezentată de o ceramică de calitate mai proastă, primitiv ornamentată cu barbotină

• II in etapa a doua avem o ceramica executată dintr-o pastă fină de culoare neagră, cu o suprafață fină, lustruită.

Formele cele mai răspândite ale culturii Hamangia sunt vasele cu pântecul bombat și gâtul cilindric, strachinile, cupele, etc. Metoda cea mai întâlnita de ornament a acestor vase constă în ornamentarea cu barbotină prin incizii sau prin încrustații cu materie albă, și foarte rar galbenă.

Figurinele ceramice (idoli) sunt reprezentate în general de figurine feminine, acestea sunt mult mai numeroase în raport cu alte civilizații ale neoliticului mijlociu din România și regiunea Balcanică. În cadrul figurinelor din ceramică avem două tipuri de idoli, și anume: idoli în picioare și idoli în poziție șezândă. Se consideră ca reprezentativă pentru această cultură statueta unui bărbat în poziție șezută, denumită „Gânditorul” și descoperită la Cernavodă. Gânditorul de la Cernavodă (nu este singura statuie de acest tip cunoscută) a ajuns să fie cunoscut sub numele de „Gânditorul de la Hamangia”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alimentația

Indivizii din Comunitatea Hamangia se ocupau cu pescuitul, vânătoarea, dar și cu cultivarea plantelor sau creșterea animalelor domestice.

 

Descrierea Gânditorului de la Hamangia

Gânditorul de la Hamangia este practic un complex de două statui. Gânditorul „și femeia lui”, Gânditorul reprezintă un bărbat așezat pe un scăunel, scăunelul respectiv fiind o replică fidelă a scăunelelor de piatra neolitice. Bărbatul are coatele așezate pe genunchi și își sprijină capul în mâini (statuia este extrem de stilizată și nu transmite nici un fel de date despre vârsta sau statutul Gânditorului). Gânditorul este insoțit de o variantă feminină la fel de stilizată. Femeia nu stă pe nici un fel de scaun, și ține mâinile amândouă pe un picior. Se presupune că cele două statuete formează o pereche. În conformitate cu unele ipoteze, „Gânditorul” ar reprezenta un zeu al vegetației, iar femeia o Zeiță a recoltei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ritul Funerar

Rit funerar de inhumație, unde cel decedat era așezat în poziție întinsă, foarte rar apar și morminte în care scheletul este în poziție chircită. În cultura Hamangia întâlnim mari necropole de inhumație, precum cel de la Cernavodă, cu cca 400 morminte. Lânga cel decedat în cadrul culturii Hamangia erau așezate diverse ofrande, oase, și bucăți de animale.

 

 

 

Garla Mare

Cultura Gârla Mare

(1600-1150 i Chr)

 

 

Cultura Gârla Mare, denumită aşa după unele descoperiri ieşite la iveală la Gârla Mare, lângă Cujmir, este de fapt doar o ramură a unui mare complex cultural, răspândit în bazinul Dunării mijlocii şi în unele zone din nord-vestul Peninsulei Balcanice. Complexul este caracterizat prin ritul incineraţiei şi printr-o cultură materială cu trăsături proprii, cunoscută în spaţiul amintit în diferite variante locale. Acestea se pot grupa în trei aspecte principale dintre care două mai nordice, răspândite între Tisa mijlocie şi Dunăre (grupul cunoscut sub numele mai vechi de Lovasberany şi mai nou de Vatya), respectiv la apus de Dunărea mijlocie (grupul numit al ceramicii încrustate nord- şi sud-pannonice) şi al treilea mai sudic, răspândit de-a lungul cursului Dunării de la Szeremle la vale, denumit în genere, după două cimitire din Serbia, grupul Bjelo-Brdo-Klievac. Acest din urmă grup se răspândeşte, tot de-a lungul Dunării, şi dincoace de Porţile de Fier, în Oltenia şi în nord-vestul Peninsulei Balcanice, din preajma Sofiei până la Morava.

 

Originea grupului Bjelo - Brdo - Gârla Mare (cum ar putea fi numit) este obscură, necercetată mai atent şi oricum, încă nestabilită. El reprezintă în orice caz o sinteză mai târzie, din bronzul mijlociu, şi cuprinde în afară de fondul local de la Dunărea de mijloc, din care a luat naştere şi este greu de precizat (elemente pannonice, Vatya şi eventual Periam-Pecica prin Vatina), şi o componentă sudică, de asemenea încă greu de precizat, care se manifestă mai ales în decorul spiralic şi meandric al ceramicei şi în statuetele de lut, despre care se va face menţiune mai jos.

 

În Oltenia, grupul Bjelo - Brdo - Gârla Mare este intrusiv, nu se formează local, ci se răspândeşte gata format dinspre apus şi acoperă se pare în regiunile pe care le ocupă, mai ales în imediata vecinătate a Dunării, dar şi în restul câmpiei, o fază timpurie a culturii Verbicioara, pe care astfel o împinge spre nord. Se cunosc în Oltenia mai ales cimitire ale culturii Gârla Mare şi anume numai din regiunea joasă de bălţi şi de dune inundabile, din apropierea Dunării, spre răsărit până la Orlea, pe lacul Potelu. Lucrul poate fi întâmplător, deoarece în aceste părţi apele şi vânturile au dezvelit cimitirele şi au dus la descoperirea lor. Resturi ale culturii Gârla Mare, descoperite mai la nord, în regiunile de limită dintre câmpie şi dealuri (la Verbicioara, Orodelu şi Sălcuţa) trebuie interpretate ca documente ale unei expansiuni, eventual mai târzii, a acestei culturi în spaţiile respective.

 

Aşezări ale culturii Gârla Mare se cunosc foarte puţine (de exemplu la Balta Verde) şi nu au fost cercetate deloc la noi. În schimb s-au făcut săpături în unele cimitire, anume la Balta Verde şi Ostrovul Mare, lângă Vânju Mare şi la Cârna, lângă Gura Jiului. În acest din urmă loc s-a dezvelit în întregime partea de cimitir nedistrusă încă de apele bălţii Nasta (116 morminte); s-a putut aprecia astfel că la origine cimitirul va fi cuprins cea 200 de morminte. Lipsa unor cercetări în aşezările acestei culturi, cunoscută astfel aproape exclusiv din morminte de incineraţie, îngreunează precizarea în amănunte a conţinutului ei şi a activităţilor productive ale purtătorilor ei. Totuşi, tendinţa de a ocupa cât mai larg câmpia, instalarea unor cimitire îndelung folosite - ceea ce denotă un grad înaintat de sedentarism - unele reprezentări religioase ce pot fi deduse din obiecte de cult cunoscute, fac plauzibilă teza curentă după care ne aflăm în faţa unor triburi de caracter predominant agricol.

 

Puţine arme de piatră (topoare de luptă), sau de bronz (pumnale) le pot fi atribuite, astfel încât ele nu par a fi avut o activitate războinică prea dezvoltată, ci s-au răspândit prin presiunea pe care o exercită de obicei cultivatorii cu o solidă tradiţie tehnică şi organizatorică. Au folosit însă şi topoarele de luptă de bronz din seria vest-transilvăneană, după cum arată descoperirile recente (1958) din cimitirul de la Cruceni, lângă Ciacova, în bazinul mijlociu al Timişului. Nu ştim ce rol vor fi jucat în eventuala exploatare a zăcămintelor de minereu de cupru de la Bor şi Maidan-Pek. În morminte se găsesc rare podoabe de metal - multe au fost distruse în focul incinerării, în aria acestei culturi şi aparţinând vremii ei se plasează tezaurul de podoabe de aur (falere decorate şi inele de buclă) de la Ţigănaşi, lângă Vânju Mare, ceea ce ne arată că triburile respective aveau putinţa să obţină prin schimb lucruri de preţ; decorul de inspiraţie miceniană al falerelor, care îşi are corespondenţe pe ceramica culturii Gârla Mare, dovedeşte în plus că se găseau în legătură strânsă cu regiunile sudice.

 

După cum s-a amintit, cultura Gârla Mare este cunoscută mai ales din cimitirele plane de incineraţie, care se înfăţişează ca adevărate „câmpuri de urne”, în care osemintele morţilor, arşi pe ruguri în altă parte, erau de regulă aşezate în urne şi îngropate. Urnele erau de obicei acoperite cu un capac şi însoţite adeseori de vase secundare şi de alte obiecte de ofrandă, toate arse de asemenea în focul rugului. Câmpul de urne de la Cârna a arătat că se practica exclusiv incineraţia. S-au descoperit şi morminte duble; nu s-au putut deosebi cartiere mai sărace şi mai bogate, gruparea mormintelor în cimitir fiind făcută probabil pe familii şi de-a rândul. Antropologic, în cimitirul de la Cârna a fost identificat în proporţie de 68% un tip gracil, probabil de talie mică şi mediteranoid. În proporţie mult mai mică apar şi tipuri mai robuste.

 

Ceramica este reprezentată printr-un număr relativ variat de forme; decorul ei se distinge prin tendinţa de a cuprinde în chip organizat cât mai mult din suprafaţa vasului şi prin folosirea unor motive spiralice şi mai rar meandrice, care au fost comparate cu „fireturile” cusute astăzi pe costumele ţărăneşti din regiunile respective. Se întâlnesc şi vase, sau numai torţi de vase, modelate în chip de pasăre; este foarte probabil că în reprezentările religioase şi eventual în miturile purtătorilor acestei culturi, o anumită pasăre (raţa sau lebăda) juca un rol, important, după cum se vede de altfel şi din faptul că protome de astfel de păsări trag carele de la Dupljaja. Destul de numeroasele statuete de lut ars, descoperite în morminte, şi prezentându-se într-o stilizare caracteristică (partea inferioară în formă de clopot - rochie „cloche”), reprezintă o trăsătură specifică a acestei culturi şi pot fi considerate ca un element de tradiţie maternă, legat de cultul fecundităţii. Amănuntele ţinând de cultul solar nu lipsesc însă nici ele, aşa că putem bănui o întâlnire de credinţe legate de pământ, cu altele de caracter solar - îmbinare ale cărei amănunte mai concrete ne sunt necunoscute.

 

Cultura Gârla Mare, destul de unitară ca aspect în Oltenia, nu depăşeşte ca atare în acest spaţiu perioada mijlocie a epocii bronzului, chiar dacă elemente ale ei vor fi jucat un rol în geneza complexă a culturilor ulterioare, din perioada de sfârşit a bronzului şi de la începutul epocii fierului. Şi acest grup este prins aşadar în vârtejul evenimentelor care au marcat sfârşitul epocii bronzului. S-a presupus că grupul Gârla Mare ar reprezenta o populaţie tracică sau ilirică, dar după cum se va arăta nu putem dovedi existenţa unor astfel de cristalizări lingvistice în epoca respectivă. Pe de altă parte, la sfârşitul epocii miceniene (începând din secolul al XIII-lea î.Hr.), în cadrul migraţiilor care cuprind dinspre nord Grecia continentală şi sunt legate într-un chip oarecare de mişcarea triburilor doriene, pătrund acolo şi unele elemente de cultură materială care îşi au originea în complexul Bjelo - Brdo - Gârla Mare, fapt care, independent de presupunerile neconcludente încă pe care le poate prilejui (ramură proto-doriană sau grup proto-iliric, însoţitor al dorienilor) - şi asupra cărora nu se poate insista aici - subliniază importanţa istorică deosebită a acestui complex, care o vreme a cuprins şi o porţiune periferică din spaţiul României.

 

 

bottom of page