Ia
Din punct de vedere lingvistic, romanii au mostenit termenul latin “ie”, derivat din “tunicae lineae” care insemna tunica subtire purtata pe piele. Ia este considerata cea mai importanta piesa a costumului popular romanesc.Nu se stie cu exactitate perioada in cand a aparut primul tip de camasa, insa acest obiect vestimentar ar putea data din vremea populatiei de Cucuteni.
Distingem 3 tipuri de camasi in portul feminin romanesc, in functie de croiala: camasa “de-a intregul” care este si cea mai veche, ia, sau camasa incretita la gat, si camasa cu platca, influenta a costumului purtat “la oras”. Platca este, de fapt, un dreptunghi de panza, captusit, amplasat in zona umerilor.
In general, materialul din care erau facute camasile, este panza de in si cea canepa. Doar in partea de sus erau tesute frecvent, cu borangic.Fata si spatele camasii se numesc “stan”, iar partea inferioara “poale”. Sub brat, camasa era prevazuta , cu asa numita, “pava”, pentru lejeritate in miscare.
Croiala este relativ simpla, o panza taiata in forma de dreptunghi, rotunda in jurul gatului si intarita cu un snur rasucit. Manecile sunt de cele mai multe ori incretite la umeri, cat si la incheieturile mainilor. Spre deosebire de camasa veche,care era mai lunga si se purta pe dedesubtul hainelor, ia este scurta pana la talie.
Designul iei s-a transmis de la mama la fiica, motivele fiind stilizate, geometrice sau inspirate din natura. Astfel, exista ie cu maneci – cu dungi verticale brodate in rauri drepte, dungi oblice sau “ie cu stele”. Partea din fata este bogat brodata, modelul repetandu-se si pe maneci. Iile brodate cu “spic” faceau parte din costumul de nunta din zona Moldovei.
Culorile folosite la broderie,in general, erau in doua-trei nuante , dar se broda si cu o singura culoare, de obicei negru. Fetele tinere purtau ii brodate cu nuante deschise si chiar aprinse, insa femeile casatorite si cele in varsta preferau preferau culori sobre.
Romanian Label
Tipuri de ie traditionala
Frumusetea costumului romanesc sta in modul de ornamentatie , in plasarea si compozitia motivelor in anumite spatii. In cele mai multe dintre zonele folclorice, cea care da “greutate” portului traditional este ia, motiv pentru care, a devenit unul dintre brand-urile cele mai puternice ale tarii noastre.
Ceea ce nu stiu romanii despre ia traditionala , este ca ea difera in functie de zona din care provine prin ornamentatie, geometrica motivelor, cromatica decorativa si multe alte elemente care contureaza apartenenta iei la o anumita regiune geografica a Romaniei.
Cel mai popular model de ie traditionala este camasa cu altita, pe care il intalnim in Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, zona Branului si a Covasnei. Altita reprezinta, de fapt, portiunea de broderie care acopera umarul si este prima parte a manecii. Cea de-a doua, incretul , este de obicei o parte ornamentala mai deschisa din punct de vedere cromatic.
Camasa cu tablie este ia traditionala pe care o intalnim in Hunedoara, zona Padurenilor dar si in zona Aradului. Este caracterizata de ornamentatie bogata pe toata maneca, incretul fiind eliminat. Cusatura este una dintre cele mai spectaculoase cu un mare impact vizual.
In zona Sibiului, Fagarasului dar si in sudul Transilvaniei intalnim ia cu umar. In locul altitei exista o fasie ornamentala denumita umar sau umeras. O decoratie similara se observa si in dreptul cotului de unde si denumirea de “pisti cot”.
Saliste se bucura de o ie traditionala pe care o gasim doar in aceasta zona si mai poarta numele de “ie cu ciocanele“. Este predominat decorata cu negre, broderia fiind partial inlocuita de panglici negreu cusute la masina. In unele cazuri, se observa insertii rosii, galbene sau albastre si, mai rar, fire de aur.
Camasa cu lancez este caracterizata de volanul a carui incretitura este acoperita cu lancez identic cu cel de sub guler. O putem admira in Transilvania, Valea Bistritei, nordul Neamtului si Bucovina.
Camasa cu platca este ia traditionala specifica Maramuresului si Bihorului cu doua subcategorii: Camasa de Oas (de cromatica galbena) si ia de Maramures (unde predomina culoarea verde). Ornamentul de pe umar este in ambele situatii din cratele care formeaza un soi de fagure.
In cele din urma, mai exista doua categorii de ii traditionale si anume camasa incarcata si camasa cu chiept sau ciupag. Prima este bogata in decoratii din bumbac, matase si chiar margele iar cea de-a doua se remarca prin broderia de pe piept bogata in ornamente geometrice.
Romanian Label